En leksak som har stor betydelse för de yngre i familjen är onekligen mjukisdjur, eller gosedjur som de också kallas. Ett mjukisdjur skänker tröst åt ledsna barn som kan ha lite svårt att sova, samtidigt som det ofta fungerar som en snygg inredningsdetalj i barnrummet. Kan man då ha för många mjukisdjur? Absolut inte! En större mängd mjuka djur kan se lite maffigt ut i rummet och känslan av trygghet för barnet kan rentav bli ännu större. Dessutom är det roligt att rollspela med den här typen av leksak; kanske klä på dem kläder – eller ännu mer avancerat: sy egna kläder till dem.
Ja, mjukisen är ofta en följeslagare som hänger med lite varstans oavsett var det bär hän. Det kan gälla både runt om i huset, där det yngre barnet ofta släpar runt på det, eller som gosigt sällskap på resan. På grund av populariteten ser man mjukisdjuren i alla möjliga sammanhang och inte nödvändigtvis i samband med barn. Många äldre människor söker tröst hos kramgoa nallar och det är inte ovanligt att mjukisdjur pryder en bröllopstårta eller något annat som någon vuxen person med barnasinnet kvar har som önskemål. Det är aldrig fel att bejaka sin lite barnsliga sida, att vara vuxen finns det alltid tid till ändå. Varför exempelvis inte ha en riktigt gosig figur i soffan som du kan krama när du ser en spännande film, eller när du bara behöver trösta dig lite extra efter en jobbig arbetsvecka?
Det saknas verkligen inte gosiga djur på marknaden. Problemet som spekulant kan dock vara att hitta variation. Särskilt i vårt land finns en tendens hos butikerna att leka “följa John”, det vill säga spegla andra butikers sortiment. Det här skapar en viss tristess, som säkert många gånger kan vara en bidragande faktor till den den utbredda och omtalade butiksdöden som drabbar många företag. Som köpare vill vi överraskas; vi vill inte veta i förväg hur en butik kommer se ut innan vi ens varit där (undantaget förstås om butiken tillhör en kedja eller liknande koncept). Genom att butiksägarna anstränger sig lite för att hitta alternativa leverantörer finns möjligheten till mycket mer spännande och dynamiska butiker.
Något som ändå känns skönt för köparen att veta är att alla de varor som säljs i Sverige är helt säkra för barn. De måste vara både CE-märkta (godkända av EU) samt giftfria för att få säljas här. Eftersom små barn stoppar allt de ser i munnen, är det här en nödvändighet. Mjukisdjuren är testade enligt alla konstens regler och måste följas av en tjock bunt dokument som visar säkerheten inom flertalet områden. Bland annat ska produkterna vara flamsäkra, så att de inte riskerar att fatta eld.
Ja, när unnade du egentligen dig själv ett mjukisdjur senast?