Leksaker baserade på TV-program

Som förälder kan man ofta bli lite trött på barn som bara sitter och tittar på TV hela tiden. Samtidigt är det en skön avlastning där du kan vara säker på att ditt barn håller sig upptaget medan du städar, lagar mat eller gör något annat. Det många oroar sig för är hur barnens kreativitet påverkas av mycket skärmtittande. Ett sätt att hantera det, och få fördelarna av bägge världar, är att köpa leksaker som är inspirerade av barnens favoritprogram. Då kan de leka med dem samtidigt som de tittar och skapa egna scenarier utifrån programmet.

Se till att ha leksakerna nära

För att möjliggöra för ditt barn att kunna inspireras till lek av ett TV-program är det praktiskt att ha de aktuella leksakerna nära. Se till att skaffa en snygg och praktisk tv-möbel med bra förvaring. Sortera in de TV-relaterade leksakerna i din TV-möbel och låt barnet ha resten av sina saker på sitt rum. Det gör att barnet självt kan plocka fram de leksaker som är relevanta just nu, när de behövs. Om det är lätt att plocka fram och tillbaka leksakerna i TV-möbeln minskar dessutom stöket i ditt hem. Det är mycket skönare att ha dem nära än att barnet ska behöva springa fram och tillbaka för att hämta dem. Chansen att de ska hamna på rätt plats efter leken är då låg.

Olika typer av TV-relaterade leksaker

Alla barn är olika och gillar att leka olika typer av lekar. Det är du som känner ditt barn bäst och vet vad som passar det. Det är till exempel vanligt att gilla olika typer av utklädningslekar. Då kan du köpa maskeradkläder där barnet kan klä ut sig till sina favoritkaraktärer. Den här typen av lek blir ofta fartfylld, vilket gör att ditt barn inte bara stimulerar fantasin, utan även får rörelse på köpet.

Andra barn gillar att leka med dockor. Här är det dessutom vanligt att det görs TV-serier eller film av populära leksaker. Ett exempel på det är Barbie som började som docka men nu blivit både film och TV-serie. Dockor är praktiska på så sätt att det går att skapa avancerade rollspel av dem där ditt barn på egen hand kan utforska olika typer av sociala interaktioner och utvecklas som människa av sin lek.

En annan leksakstillverkare där kreativiteten står i centrum är Lego. Du hittar olika typer av gubbar och byggmodeller från de flesta typer av TV-program och filmer. Lego är kanske mest anpassat för lite äldre barn, där fokus ofta ligger på superhjältar som Star Wars-karaktärer, Batman eller Spiderman. Men om du har ett barn som är frälst i den typen av program och dessutom gillar att bygga saker är det den perfekta leksaken. Se i så fall till att ha en särskild låda för det legot redo i TV-möbeln så du slipper trampa på bitarna när leken är klar.

marinate