Bilar i sandlådan, dockor, konsolspel och appar på pekplattorna trängs om barnens uppmärksamhet bland dagens barn. Det virtuella lekandet blir en allt större del av barns lekmiljöer och tiden för att leka med mer traditionella leksaker blir allt kortare. Riia Sandström ordförande för Finlands leksaksförening hävdar att allt fler barn ersätter leksakerna
med lekplattor. Hon menar att allt fler föräldrar ger allt mer avancerade leksaker till allt yngre barn. Man glömmer ibland bort att barn också har behov av att hålla i saker, slå klossar emot varandra och känna doften av trä, känslan av textil och hålla olika former i sina utvecklande händer.
Robotteknik
Det som syns mest på de stora leksaksmässorna är att robottekniken gjort sitt intåg på marknaden särskilt i de asiatiska länderna. Det finns nu allt mer komplicerade leksaker som är utformade för barn i de lägre åldrarna. De stora elektronikföretagen erbjuder all möjlig form av teknik för barn vilket också utvecklar deras teknikintressen vilket är bra. Man använder fler sinnen när exempelvis ett par samsung hörlurar kopplas till en robot som visar hur en bilmotor fungerar. Barn hittar också till internet allt tidigare och det sker på bekostnad av den “lektid” som annars användes till att sitta och bygga exempelvis med lego. Större del av tiden för lek ämnas åt den digitala världen.
Digitala leksaker
Allt fler barn önskar sig virtuella leksaker, alltifrån digitala klädesplagg till en rollfigur man har i ett spel till att uppgradera sin spelgubbe i ett av alla mobila spel. Ofta är det frågan om att föräldrarna då köper en speciell valuta som barnen kan handla för i sina virtuella världar. Men allt är digitalt och själva leksakerna finns bara på skärmen. Många föräldrar kan vara oroliga att barnen inte lever ut sin leklust i den riktiga världen utan fastnar i en virtuell värld, men den nya formen av lekande medför även många fördelar. Att digitala leksaker tar över marknaden för plastleksaker, är i sig en ganska miljövänlig riktning. Plastleksaker har under de senaste 30 åren varit en stor bov när det kommer till de växande sopbergen. Plast kan inte brytas ned på samma sätt som naturliga material och åldras inte heller lika bra som exempelvis träleksaker som ofta kan repareras eller till och med helt byggas om.
Är träleksaker framtiden?
Det har också blivit trendigt att köpa designade träleksaker till barn och kanske blir det just träleksaker i framtiden, som kommer stå för motpolen till det virtuella lekandet. Många konsumenter är miljömedvetna och man vill även att hela kedjan i produktionen har gått hederligt till, med rättvisa förhållanden på fabrikerna där leksakerna producerats. Miljöaspekten kring träleksaker är även mycket viktigt för köparna visar de flesta undersökningar. På förskolorna är leksaker av trä också mer hållbara och det lönar sig att reparera om de går sönder, vilket inte är fallet med plastleksaker. Kanske blir framtidens melodi en blandning av gammalt och nytt när framtidens barns lekrum ska inredas.