Vi behöver röra på oss mer

Allt oftare hör vi larmen om att barn sitter stilla för mycket idag (ofta framför skärmar) och rör på sig alldeles för lite. Att spela fotboll en timme i veckan räcker inte, när många barn åker bil istället för att gå eller cykla och leker genom att spela på mobiltelefonen, sittande i soffan. En väg att gå för att komma till rätta med problemet är leksaker som uppmuntrar till rörelse.

Som ett första steg att slita sig från soffan är Pokémon Go och liknande spel en bra kompromiss. Förvisso använder man fortfarande telefonen, men för att spela behöver man ge sig ut och röra på benen och ju fler ställen man tar sig till, desto bättre går det i spelet. Det finns också brädspel som uppmuntrar till rörelse. Ett som passar de yngre barnen är Bamses gympaspel.

Det är oroväckande att barnen rör sig för lite och vi bör göra vad vi kan för att förändra deras beteende och ge dem goda vanor redan som unga. Leksaker som inspirerar dem att röra på sig är till exempel klassikerna hopprep och twistband eller varför inte bollar av olika slag. Det måste inte nödvändigtvis vara en fotboll, utan kan vara studsbollar eller jongleringsbollar.

marinate