Sångpåsar

På förskolor har sångpåsar länge varit populära. Vid samlingar och musikstunder blir sångpåsen ett sätt att aktivera barnen och en möjlighet att på ett rättvist sätt välja sång. En sångpåse är en tygpåse som innehåller små figurer som alla representerar varsin sång. I tur och ordning får barnen stoppa in handen i påsen och utan att titta ner i påsen dra ut en figur. En stjärna kan till exempel symbolisera sången “Blinka lilla stjärna” och så sjunger gruppen den tillsammans innan det är nästa barns tur att dra en figur. Utöver den vanliga sångpåsen brukar det finnas en speciell påse till jul med julfigurer i, som granar, pepparkakor, paket och liknande. Ibland kan en figur symbolisera flera olika sånger som barnen kan och då får de välja vilken de vill ha. En katt kan till exempel vara “Lilla katt” eller “Katten och svansen”.

Gör din egen sångpåse

 

Det är mysigt att ha en egen sångpåse om man har barn i förskoleåldern. Gör den till något speciellt som ni tar fram när ni ska ha en mysig stund tillsammans eller innan läggdags. Det finns förvisso färdiga påsar att köpa, men det är enkelt och roligt att göra själv och dessutom har man då möjlighet att välja exakt vilka figurer – och därmed sånger – man vill ha i påsen. Som påse kan man använda snygga påsar med tryck, gärna modellen med dragsko. Små figurer, mjuka djur och leksaker kan man hitta på second hand-affärer, loppis och på Ikea.

Vad man kan lägga i sångpåsen

  • En liten mjuk mus kan vara “Var bor du lilla råtta?”
  • En snigel blir “Lilla snigel, akta dig”
  • En leksaksbuss blir “Hjulen på bussen”
  • En liten Mamma Mu blir “Vi har fått en konstig ko”
  • En spindel i plast kan symbolisera “Imse Vimse spindel”
  • Ett litet träd kan vara “Jag leker träd”
  • En kyckling blir till “Gullefjun”
  • Ett lamm blir förstås “Bä, bä vita lamm”
  • En liten blomma kan vara “Blåsippan ute i backarna står” eller en annan sång med blomstertema.

Man måste inte heller ha enbart barnvisor utan kan också välja populärmusik som barnet gillar. Kända figurer från film och barnprogram kan göra att man sjunger titelmelodin. Bland Astrid Lindgrens filmer finns det många fina visor att sjunga, som “Här kommer Pippi Långstrump”, “Idas sommarvisa”, “Du käre lille snickarbo” och “Sjörövar Fabbe”.

Sångpåsen är spännande och det är ganska troligt att barnet vill leka med den, men försök att inte låta den vara en leksak bland andra utan lägg undan den när sångstunden är över. Det gör den till något som känns speciellt att plocka fram och dessutom slipper man riskera att figurerna snart är spridda över hela bostaden och omöjliga att hitta när det är dags att sätta sig ner och sjunga tillsammans.

marinate