Prinsessors leksaker och att leka prinsessa

När kungligheter får barn blir de överösta av leksaker, den ena lyxigare än den andra. Kanske tänker vi att det hör till det förgångna, men även nu när våra prinsessor och prins har fått barn är det många som skickar dyrbara gåvor till de små barnen. Tidningarna skrev till exempel om vad prinsessan Madeleines barn fick för gåvor. Det var filtar i exklusiv kashmir och skallror i äkta guld. Troligen är det dock inga leksaker barnen får leka med. Även förr i tiden var många av de lyxigare och dyrbara leksakerna till för att tittas på, inte att lekas med. Ett exempel var de vackra och detaljerade dockhusen med scener från olika rum. Ofta hade de en glasruta som gjorde att man kunde se men inte röra dockorna och möblerna.

I dag är det många barn som tänker på livet som prins eller prinsessa som den ultimata lyxigheten där man får allt man pekar på, går runt i vackra kläder och bjuds på god mat och efterrätter varje dag. Bland barn före skolåldern är det många som vill leka att de är kungabarn, framför allt flickor som drömmer om att vara prinsessa. Den drömmen späds nu i stor grad på av alla barnprogram och böcker om prinsessor. Kanske är det också många tjejer som blir inspirerade av de småprinsessor vi har i landet nu, som Estelle och hennes kusiner.

I prinsessleken ingår i princip alltid vackra klänningar och fina frisyrer. För många tjejer är det rosa, eller blått som i Frost, och tyll, glitter och paljetter som är det allra vackraste och mest prinsessiga. Många vuxna tycker att det är lite jobbigt med den här väldigt rosa perioden i deras döttrars liv och drar paralleller till ojämställda förhållanden och kvinnans underordning. Historiskt sett har många prinsessor spelat en passiv roll, men det betyder inte att våra barn leker att de är några prinsessor man kan köra med. Tvärtom är lekens prinsessa många gånger bestämd, modig, äventyrlig och med massor av integritet. Även i böcker och filmer tas temat upp och barnen får idag se exempel på prinsessor som inte alls behöver någon prins för att rädda dem. Nej, de kan klara sig bra själva – eller tillsammans med andra tjejer. Prinsessleken är stadd i förändring.

marinate