My little pony

De små färgglada ponnyhästarna har nu hunnit bli över 30 år. De skapades av Hasbro, ett amerikansk företag, och lanserades år 1983. Hästarna är gjorda i plast och finns i olika färger på kropp, man och svans. De fick behålla sitt engelska namn, My little pony, när de lanserades i Sverige, snarare än att översätta till Min lilla ponny. Däremot hörs ibland översättning till “min lilla ponny” i äldre signaturmelodier till filmerna.

Hästarna har återlanserats flera gånger sedan 1980-talet: 1997, 2003 och 2011. De som samlar på hästarna brukar prata om första, andra, tredje generationen och så vidare, då ponnyhästarna från år 1983 anses vara första generationen. Hästarna har ändrat utseende flera gånger under årens lopp och för en kännare är det därför lätt att se vilken generation en häst tillhör. De från början rätt knubbiga hästarna har blivit allt mindre hästlika och fått längre ben, rundare huvud och betydligt större ögon. Utmärkande för My little pony-hästarna är att de har en symbol på flanken, till exempel ett par fjärilar eller ballonger. De symbolerna kallas cutie mark och visar, i senare generationer, vilken talang hästen har.

My little pony kom som tecknad långfilm och som kortare avsnitt i tv-serier under 1980-talet. Några av dem dubbades till svenska och släpptes på VHS. Generation fyra lanserades 2010-2011 och med den har det kommit filmer och tv-serier. Serien “My Little Pony: Friendship is Magic” utspelar sig i ponnylandet Equestria. Det finns också en parallell värld där figurerna istället är skolflickor (men i hästarnas färger). I och med lanseringen av de filmerna satsade Hasbro även på att sälja dockor och kallade dem Equestria girls. Den första typen var lite liknande Barbiedockor, fast mindre, med en hård plastkropp och syntetiskt hår som går att borsta. Senare gjordes en mindre version av dockorna, men de utgick ganska snart och Hasbro återgick till de tidigare dockorna, men med några smärre förändringar.

Det finns sex huvudkaraktärer i den senaste versionen av My little pony, runt vilka handlingen utspelar sig i filmerna och serierna, men också många mer eller mindre framträdande bifigurer. Hästarna är antingen av typen jordponny (“vanlig” häst), pegasus (med vingar), enhörning (med horn – och magi) eller allegon (vingar och horn). Huvudpersonerna är ett väl sammansatt gäng, lite liknande en popgrupp där man försöker få in olika typer av personer för att alla fans ska ha någon att identifiera sig med. I Equestria står vänskapen i fokus och huvudpersonen är prinsessan Twilight Sparkle, en lila allegon som älskar att läsa och lära sig, och hennes vänner: Rainbow Dash, Twilight Sparkle, Apple Jack, Rarity och Fluttershy.

marinate