Leksaker i trä

Träleksaker har aldrig gått ur tiden och faktiskt ökar de till och med i popularitet nu, framför allt när det gäller leksaker till de mindre barnen. Anledningarna är troligen flera. I takt med att vi blir alltmer medvetna om miljöproblemen och framför allt vad plaster har för effekt på naturen, är det inte konstigt att vi börjar snegla åt mer miljövänliga material. Trä har dessutom fördelen att det är hållbart och gediget, vilket gör att träleksakerna inte blir några slit- och slängprodukter som många andra leksaker blir. Istället håller de att ärvas av syskon och ibland också från en generation till en annan.

En annan tungt vägande anledning att välja träleksaker till de mindre barnen är larmen om giftiga ämnen i plastleksaker. Många förskolor arbetar för en giftfri förskola och plastbantar leksakshyllorna, till förmån för mer pålitliga material som trä och textil. Många föräldrar som anammat en mer ekologisk livsstil, i allt ifrån valet av mat till vilka kläder de sätter på barnet, tycker det är en logisk följd att tänka likadant vid valet av leksaker. De väljer gärna mjuka djur av ekologiska tyger samt leksaker av trä, målade med giftfria färger.

Många föräldrar börjar också tröttna på många leksakers dåliga kvalitet, som gör att lastbilen går sönder efter bara några veckor och att dockan tappar ett ben när den leks med. Gedigna träleksaker från väl etablerade tillverkare känns som ett tryggt val som är bra för både miljön och för familjens ekonomi. De leksakerna kostar förvisso mer i inköp, men håller längre och kan också hittas i fint skick på loppisar.

marinate