Leksaker från Star Wars universum

Att filmbranschen länge jobbat hårt med att erbjuda allehanda merchandise riktat till barnpubliken kommer nog inte som en överraskning för den förälder som gått in i en leksaksaffär de senaste åren. Karaktärer som Spindelmannen, Harry Potter och Woody från Toy Story har fått komma till liv inte bara på filmduken utan även som leksaker i många barns lekrum.

Kanske är ändå Star Wars-filmerna de som genererat allra mest omkringförsäljning genom åren – där det som kan betraktas som ”leksaker” sålts i miljontal inte bara till barn utan även till vuxna. I Star Wars universum finns så många fantastiska karaktärer att älska, och Star Wars är under ständig utveckling. Flera omgångar av nya filmserier har kommit under åren som gått, och på TV har inte minst serien The Mandalorian rönt stor uppmärksamhet. En ny storpublik har följt historien och fått möta dels många nya karaktärer men även en hel del bekanta – som exempelvis Baby Yoda, helt oemotståndligt söt!

Sötast i Star Wars

Tävlingen om vem som tar hem titeln som sötaste karaktären i Star Wars är minst sagt hård, men förstaplatsen torde vara självklar. Ingen kan tävla med Baby Yoda, och letar du efter Baby Yoda merch finns ett otroligt stort utbud online. Men vilka mer är med i matchen?

Chewbacca

Chewbacca, såklart! Helt perfekt som gosedjur – mjuk och fluffig redan i originalutförandet. Chewie är en så kallad wookie – mycket långhårig och med ett språk som mest är ett gulligt, porlande gurglande (eller ja, ibland vrålar han ju också – även om man är söt kan man också vara tuff). Regissören George Lucas lär ha inspirerats av sin hund i arbetet med Chewbacca, i den mening att Chewie är människans – Han Solos – bästa vän. Rolig kuriosa är att det i den verkliga världen finns en fjärilsart som uppkallats efter Chewie – Wockia chewbacca.

R2-D2

Kan en robot vara söt? Ja! Jättesöt! I den interna gullighetstävlingen mellan robotarna C3PO och R2-D2 går ”Artoo” hem med bucklan. Hans mjuka former och lite hjälplösa sätt väcker känslor hos tittarna och R2-D2 blev med tiden en av Star Wars allra kändaste och älskade karaktärer. Och vilken perfekt karaktär för merchandise – i princip är ju R2-D2 redan en leksak från början!

Jar-Jar Binks

Något som väckte många motstridiga känslor hos vuxenpubliken var när Jar-Jar Binks gjorde entré i Star Wars Episod 1: Det mörka hotet. Många äldre tittare upplevde att karaktären var för barnslig för filmserien, men detta var naturligtvis inget negativt för barnpubliken som genast tog gunganen Binks från planeten Naboo till sina hjärtan. Det går oftare snett än rätt för Jar-Jar, och det i kombination med hans fäktande långa armar och gungande gång gör honom till en riktigt gullig typ. Inte i klass med Baby Yoda kanske, men bra nära.

Ewokerna

Nej, ska det tävlas med Baby Yoda om att vara Star Wars allra sötaste karaktär finns det nog bara en som kommer nära. Eller rättare sagt ett helt gäng. Det handlar naturligtvis om de fluffiga ewokerna som alltsedan 1983 smält filmtittares hjärtan och fått uppstå i otroligt många former av merchandise. Inte konstigt eftersom de ser ut som något som klivit rakt ut från gosedjurshyllan och ut i skogen. Även här hittade filmskaparen George Lucas inspiration från sin hund, förlagan till ewokerna ska enligt uppgift vara hundrasen griffon bruxellois!

marinate