Leksaker för fattiga

Att leka är en del av att vara barn. Vi tränar oss i många färdigheter genom leken, oavsett om vi är människobarn, kattungar eller små rävungar som tumlar runt i en skogsglänta. Leka kan vi göra utan leksaker, men precis som katten gärna letar upp något att bolla runt med, gillar barn att leka med föremål. Att köpa leksaker var inte alla barn förunnat förr i tiden, men med uppfinningsrikedom, fantasi och ibland hantverksskicklighet kunde även de fattiga barnen få roliga leksaker.

Leksaker av trä har alltid varit populära. Ett enkelt trästycke har med knivens hjälp kunnat formas till ett djur eller en båt. Det har hittats leksaker från medeltiden som föreställer till exempel får och andra djur barnen haft i sin närhet. Även då fanns det, upp till barnet blev 10-12 år, mycket tid och utrymme för lek och föräldrar ville då som nu att barnen skulle må bra och ha det roligt. Det är lätt att tänka tillbaka på gånga tider som en tid som mest bestod av umbäranden och hårt arbete, vilket är en bild som inte helt stämmer. På Historiska muséet kan man lära sig mer om livet för länge sedan och fram till idag. Leken var närvarande då, precis som nu, även om den kanske på ett annat sätt varvades med nyttosysslor.

Att göra barkbåtar och låta dem glida ner för en bäck är ingen ny lek. Med hjälp av fantasin kunde naturmaterial enkelt bli leksaker. Ett par pinnar blev värjor eller svärd och plötsligt var barnen riddare som slogs mot varandra. En kort och knubbig gren liknade nästan ett barn och med ett tygstycke runt blev det en docka. Riktigt långt tillbaka i tiden har man hittat djurmagar som man gjort bollar av. När barn leker är det fantasin, inte leksakerna, som sätter gränser.

marinate