Lekande i den virtuella världen

“När jag var ung var vi minsann utomhus och lekte med kottar och pinnar” har säkert många barn fått höra från någon äldre släkting när de suttit som klistrade vid surfplattan eller framför tv:n med sin Playstation. En allt större del av lekandet hos dagens barn har förflyttats till den virtuella världen med spel som Minecraft, Fortnite och liknande.

Atari 2600

Det är egentligen inte något nytt fenomen utan har pågått ända sedan det tidiga 1980-talet då spelkonsolerna och hemdatorerna började dyka upp. Grafiken var till en början väldigt rudimentär, men precis som med kottarna och pinnarna så fyllde barnens fantasi i detaljerna som saknades. En av de första riktiga spelkonsolerna för hemmabruk var Atari 2600 som ursprungligen kom 1977 och var stor under början av 80-talet.

Till skillnad från föregångaren Pong, som också tillverkades av Atari, hade Atari 2600 utbytbara spelkassetter. Det bäst säljande spelet till Atari 2600 var Pac-Man. Nu behövde ungdomarna inte längre slösa bort sin veckopeng i arkadhallarna, när de kunde spela samma spel framför tv:n hemma hur många gånger de ville utan att det kostade något extra.

Nintendo Entertainment System

Det stora genombrottet för spelkonsolerna kom dock i och med Nintendo Entertainment System, även kallad NES eller Nintendo 8-bitars. I Sverige lanserades den i september 1986 och spel som Super Mario Bros, Ice Climber och Zelda blev snabbt populära. Grafiken var betydligt bättre och mer högupplöst än den hos Atari 2600.

Nintendo hade under 80-talet även stora framgångar med sina handhållna spel Game & Watch som var både spel och (väckar)klocka i ett. I dessa kunde man dock inte byta ut spelen utan man var tvungen att köpa en ny enhet för varje spel. Det gjorde dock att knapparna på varje enhet kunde skräddarsys för att exakt matcha spelet. Idag har det blivit samlarvärde på de gamla Game & Watch-spelen och kanske hittar någon lycklig person sina gamla spel under en flyttstädning i Bromma när de går igenom alla garderober, skåp och gamla kartonger.

Super Nintendo Entertainment System

Senare kom även Super Nintendo Entertainment System (SNES) som var en 16-bitarskonsol. Både grafik och ljud var bättre, jämfört med NES, och spel som Mega Man X2, Super Mario All-Stars, Donkey Kong Country och Super Metroid återfinns bland de mest populära SNES-spelen.

Idag är det spelkonsoler som Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch som är aktuella. Vad gäller ljudet finns inte längre några tekniska begränsningar och grafiken har blivit i det närmaste fotorealistisk. Det gör de virtuella spelvärldarna än mer indragande då de nästan känns som på riktigt. Playstation VR gör dessutom att man blir än mer uppslukad i världen då man omsluts helt av den via VR-headsetet. VR-tekniken är dock ännu i sin linda och vi lär se betydligt mer av den de kommande åren.

marinate