Leka med dockor

Får pojkar leka med dockor?

Det har under lång tid varit omdiskuterat huruvida pojkar så som flickor kan eller får leka med dockor. Ofta finns det ett lika stort intresse för att just leka med dockor hos både pojkar och flickor. Det är inte helt ovanligt att pojkar gärna har dockor hemma och precis som flickorna sköter om de med matning och så vidare. Dock är det även ett vanligt förekommande fenomen att pojkar tidigt i livet börjar inse samhällets normer och huruvida de som pojkar ska ägna sig åt erkänt feminina lekar som just med dockor. Detta gör tyvärr att många pojkar känner skam över val av lek och börjar därmed trycka ner den typen av leklust och går över mer och mer på erkänt maskulina lekar som till exempel att leka med bilar eller med vapen.

Däremot är det betydligt vanligare att flickor som dras åt dessa maskulina lekar blir accepterade som en pojkflicka men har vi någonsin hört talas om en flickpojke?

Olika typer av dockor

Det finns flertalet typer av dockor, marknaden expanderar hela tiden med olika prisklasser och modeller. De vanligaste dockorna som nog vi alla tänker på är barbiedockor, minidockor till dockhus och lite större spädbarnslika dockor.

Barbiedockor vänder sig kanske framförallt till lite äldre barn som tycker om att byta kläder på sina dockor, inreda barbiehus och leka rollekar med dessa dockor.

Att leka med smådockor i dockhus vänder sig till ännu äldre barn än vad barbiedockorna gör. Just dockhus är en helt egen värld där det finns mängder med inredning, möbler och dockor. Du tillsammans med ditt barn kan verkligen skapa ett eget universum som ni kan gå in i. Dessutom har de flesta ett gammalt dockhus ståendes hemma i något förråd som verkligen kan vara roligt att renovera upp och leka med.

De spädbarnslika dockorna brukar vara populära hos de allra flesta barn från 1,5 år och uppåt. Just eftersom de är lika riktiga bebisar tycker oftast de riktigt små barnen att de är roliga att gå omkring med och låtsasmata. När barnen sedan blir lite äldre är det oftast att bädda ner dockan i en säng och byta blöja på den som är det roligaste.

Docklekar och tillbehör

Som nämnt ovan finns det en enorm marknad när det gäller dockor och dess tillbehör. Det finns en hel del nyproducerat på olika webbshopar världen runt men det finns faktiskt oerhört mycket på flera second hand-marknader både online men även i fysiska butiker.

Att leka med dockor är som nämnt innan en populär lek som går genom alla åldrar och alla kön, uppmuntra ditt barn att ha kul med sina dockor och involvera dig själv som föräldrar så kan ni ha riktigt roligt tillsammans.

marinate