Klassiska spel

Spel och lek går ofta hand i hand och då många spel är lekfullt utformade är gränsen ibland fin mellan mer organiserade leker och klassiska spel. Många lekar, till exempel bollen i burken eller spökboll, har strikta regler samtidigt som det finns spel som har utrymme för egna varianter. Att spela spel är ett urgammalt nöje och tidsfördriv för både unga och vuxna, med klassiker som schack och kortspel. Vill man veta mer om både brädspel och datorspel kan man besöka Spelmuseet i Stockholm.

Här är några klassiska spel som funnits med sedan vi var små och som alltjämt spelas:

  • Rävspel. En bräda med hål och ett gäng vita pluttar som är får samt ett par röda pluttar som är rävar. Fåren ska ta sig över till andra sidan brädan och rävarna ska försöka äta upp dem. Två spelare behövs till det här spelet.
  • Kinaschack påminner om rävspelet på det vis att det är färdiga hål i spelplanen och att man ska ta sig över till andra sidan. Här använder man kulor i olika färger, en färg för varje person, och man kan vara flera spelare. Man hoppar sig fram enligt bestämda regler och först till andra sidan vinner.
  • Uno är kortspelet som fortfarande är lika roligt som när vi var barn. Hyfsat enkla regler, utan att för den skull vara enformigt.
  • Löjliga familjerna är ett annat klassiskt kortspel där man samlar på familjer genom att försöka få mamma, pappa och de två barnen som hör till varje familj. Flest kompletta familjer vinner.
  • Memory är ett spel många barn gillar, eftersom det är enkla regler och går ut på att ha ett bra minne, vilket många barn ofta har. Man vänder upp två kort i taget och målet är att det ska vara två likadana.
marinate