Hur har leksakerna utvecklats?

Världen utvecklas i en så pass snabb takt att man ibland känner att man knappt hänger med. Det gäller automatisering, teknik, internet och faktiskt även leksaker. Det har hänt otroligt mycket på leksaksfronten under 100 år, och även under de senaste 20-30 åren. Min farfar sa till mig att när han var liten kunde man vara nöjd med att bara ha en träslev att leka med i en sandlåda.

I dagens samhälle tror jag det skulle vara väldigt svårt att få en 5-åring att nöja sig med en träslev. Med alla framsteg, all teknik och all utveckling så är det kort och gott inte tillräckligt stimulerande för en 5-åring. Samtidigt kan det vara aningen skrämmande med 5-åringar som önskar sig en iPad eller iPhone i födelsedagspresent eller julklapp.

Om man växte upp på 90-talet var bilar och bilmattor otroligt populära. Barnen kunde leka med dessa i timmar och fantasin flödade så det stod härliga till. Även Lego var en populär leksakssyssla på den tiden. Nu är det mest datoriserade lösningar som tilltalar dagens barn och ungdomar.

Tidlösa leksaker och aktiviteter

Det finns trots dagens teknik en hel del klassiska och tidlösa aktiviteter som man kan utöva och leka med. Ett klassiskt exempel är ju hockeyspelet från Stiga som är väldigt roligt samtidigt som det passar alla åldrar. Även en underhållande runda minigolf är en utmärkt aktivitet för alla utom de allra minsta. Det finns även många klassiska brädspel, som väl trots allt kan klassificeras inom kategorin för leksaker, som är väldigt populära än idag.

Leksakståget från Brio är även en klassisk leksak som än idag kan ses i många hem där det vistas mindre barn.

Var det bättre förr?

Det är en fråga som man kan vända och vrida på mycket utan att komma fram till ett bra svar. Visst, barnen var tvungna att interagera mer och hitta på saker att göra för att underhålla sig själva. Samtidigt var man ute i den friska luften och rörde på sig mer, vilket ledde till att man skaffade sig en bra grundhälsa som man kan ta med sig genom livet. För många är ju nu datorn och iPaden de främsta leksakerna nu för tiden. Det innebär att barnen lär sig mycket om datorer, kanske även andra språk (framför allt engelska) med mera. Men det innebär samtidigt att man sitter stilla på en stol flera timmar i sträck och inte är ute och rör på sig lika mycket som man gjorde förr. Det i sin tur, kan i längden leda till övervikt eller andra sjukdomar. Det gäller därför att försöka hitta en balans på det hela.

Men det är ju samtidigt som man brukar säga.. det finns ingenting ont som inte för något gott med sig.

marinate