Gosedjurens betydelse

Alla känner vi till teddybjörnen Fredriksson och ofta var ett gosedjur synonymt med just en teddybjörn, eller nallebjörn som många säger. Nallebjörnen slog igenom på marknaden i början av 1900-talet. Men hur kommer det sig att vi kallar dem teddybjörnar? Jo, det hänger faktiskt ihop med Theodore Roosevelt (som mot sin vilja kallades Teddy) och en händelse där han vägrade att skjuta en björn. Media gjorde narr av honom och i skämtteckningarna blev den där björnen mindre och mindre för varje gång den ritades. En leksakstillverkare började tillverka björnar och kallade dem för just teddybjörnar och de slog igenom stort. Dåtidens nallebjörnar var dock mer lika riktiga björnar, än de vad de är i dag. Dagens barn föredrar ofta lite gulligare djur med runda former och fluffig päls.

Nallebjörnen, som länge sågs som standardgosedjuret, har nämligen fått hård konkurrens de senaste årtiondena. I dag finns nästan alla tänkbara djur i form av gosedjur. Till och med ormar, spindlar, dinosaurier och fiskar finns som djur i mjuka plyschtyger och med luddig stoppning. Även fantasidjur, som enhörningar och sjöodjur, har blivit omvandlade till kramdjur. För den naturintresserade familjen finns det fåglar som liknar sina levande förlagor och som sjunger likadant om man trycker dem på magen.

Gosedjuren är leksaker, men de är också mer än så. Någon eller några utvalda favoriter brukar betyda extra mycket för barnen och följer med som en trygghet när det är dags att sova över hos morfar eller besöka tandläkaren för första gången. Det mjuka djuret med sina glansiga knappögon blir som en kompis som troget finns vid ens sida, redo för lek eller för att torka tårar i pälsen. Favoriten hinner ofta bli tunnsliten i tyget innan den läggs på hyllan, men få lyckas göra sig av med sin favorit och släpar med sig den undanlagd i en flyttkartong, in i vuxen ålder.

Det går trender även i gosedjursvärlden och en stor fluga de senaste åren är extremt söta djur med överdimensionerade glittriga ögon. De finns i flera olika storlekar och även i versioner som går att hänga på ryggsäcken. Varje djur liknar ett riktigt djur, men är gjord på ett fantasifullt sätt. En ökenräv kan med andra ord ha inslag av rosa och vara klädd i tyllkjol. Alla djur har en medföljande lapp där det står vad de heter och när de fyller år.

marinate