Det går att göra egna leksaker – fantasin sätter gränserna!

Innan man skaffade barn hade man kanske aldrig kunnat tro hur mycket leksaker en familj faktiskt kan äga. Oavsett om man har egna barn eller barn i sin närhet uppskattas alltid en leksak i present. Intresset för olika leksaker kan också skifta snabbt eller över längre tid. Det finns ett ofantligt stort utbud av leksaker i dagar som dessa. Ständigt kommer det nya figurer, serier med speciella actionpersoner eller trender på vad man ska låta barn leka med och inte.

Aftonbladet går det att läsa om en brittisk studie som har kunnat påvisa att gammalt lego kan vara skadligt för barn. Detta kom man fram till efter att ha testat cirka 200 stycken barnleksaker som var gjorda av plast från både folks egna hem, från förskolor och second hand-affärer. Det visade sig då att flera av dessa plastleksaker innehöll skadliga ämnen som alla översked de gränsnivåer som finns lagstadgade inom EU.

Det kan därför vara viktigt att se över val av leksaker och någonting som man ofta inte tänker på att är att man faktiskt kan göra en hel del leksaker själv. Man kan exempelvis sy egna dockor eller gubbar, snickra eller använda lera. På byggmax kan man köpa material som kan passa leksaksbygget och de kan hjälpa en att få säkra material till sina projekt. Kanske ska ni tillsammans med barnen bygga en gungbräda, en sandlåda eller lekhus till trädgården? Eller vill ni tälja egna gubbar eller göra basebollrack som barnen sedan kan leka med? Kanske vill du inte att barnen ska leka med platsleksaker därför kan du på egen hand skapa exempelvis en hel bondgård i trä. Det är bara fantasin som sätter gränser för vilka leksaker man kan göra själv. Men det roligaste av allt är om man kan involvera barnen eller barnet som ska få ta del av leksaken senare. Att tillsammans skapa någonting kan vara minst lika roligt som att faktiskt leka lekar tillsammans!

Det går ju inte heller att komma bort från att det faktiskt går att minimera dels klimatpåverkan genom val av leksaker men även se till att leksakerna inte innehåller skadliga ämnen för barnen, de ska ju inte skadas av sina leksaker! Det går att läsa om tips på hur man gör sitt barns rum giftfritt på Naturskyddsföreningen, de är duktiga på vad man ska tänka på. De skriver att man bör satsa på träleksaker istället för plast. Därför är det viktigt, om man ändå vill köpa plastleksaker, att se till att de inte innehåller PVC. De skriver även att mjuk plast, som exempelvis kan vara materialvalet till dockor, skall undvikas eftersom dessa ofta innehåller ett hormonstörande ämne som heter ftalater.

Så, se över vilka leksaker du ger bort till andras barn eller till dina egna och varför inte ägna extra tid åt att faktiskt tillverka dem själv? Det är alltid uppskattat med en gåva som någon lagt ner tid och omtanke på!

marinate